02a Evidenta populatiei – caz special

 

Situatie speciala  (inca nerezolvata):

Cetatean roman cu dubla cetatenie romana si britanica. Nu mai poseda nici un fel de document de identitate (valabil sau expirat) care sa ateste identitatea in Romania. Numele de familie a fost schimbat in Marea Britanie. Noul nume are valoare juridical numai sub incidenta legilor din Marea Britanie. Documentul de schimbare a numelui de asemenea nu exista in copie sau in original. In Romania numele original nu a fost schimbat si nu se doreste a fi schimbat.

Din punct de vedere legal, autoritatile din Romania ar trebui sa accepte o declaratie pe proprie raspundere (cu martori daca e nevoie), facuta sub incidenta consecintelor prevazute de codul penal articolul 326 pentru declaratii intentionat neadevarate. Autoritatile din Romania refuza preluarea cererii tip si a dosarului cu declaratia pe proprie raspundere fara documentele listate ca necesare (si in plus altele, notariate, traduse si legalizate). Autoritatile nu inteleg ca aceste documente nu mai exista insa drepturile de cetatean al Romaniei trebuie respectate, ocrotite si date celor ce au aceste drepturi si le revendica. Nici macar o alternativa nu a fost oferita. Ceva de genul: “Domule X, este o situatie deosebita cu dumneavoastra. Nu stim exact ce trebuie facut. Am inteles ce doriti si care credeti dumneavoastra ca e solutia. O sa ma interesez si va contactez/comunic. Dati-mi va rog un ragaz de 3 zile.”

Oricum poate cineva va beneficia de idea unei declaratii pe propria raspunder (cu mentionare a articolului 326 din codul penal). Asta ar rezolva multe:

Modelul unei declaratii pe proprie raspundere:

Eu, <Datele declarantului>

declar in deplina cunostinta si pe proprie raspundere, cunoscand dispozitiile art. 326 Cod Penal referitoare la falsul in declaratii, urmatoarele:

<continutul declaratiei> <semnatura si data > <martori, daca exista>

O asemenea declaratie ar fii trebuit sa fie suficienta pentru solutionarea pozitiva a cererii in cauza. Insa nu a fost asa.

In plus legitimarea cu un act de identitate emis de Marea Britanie (pasaportul cu care s-a calatorit) ar trebui sa fie suficienta pentru autoritatile romane. Verificarea validitatii pasaportului se poate face prin canalele deschise pentru asemenea situatii. De fapt exista si o hotarare a Consiliului Europei in acest sens, din care citez:

“Under the Regulation, when a citizen presents in a Union country a public document issued in another Union country in one of the areas covered by the Regulation, the receiving authorities will no longer be able to require that the document bear an apostille stamp to prove its authenticity. The exemption from the apostille stamp applies to both original public documents and their certified copies. This exemption will save citizens the time and money that they currently need to invest in obtaining an apostille stamp.”

si in romaneste:

“În conformitate cu regulamentul, în cazul în care un cetățean prezintă într-o țară a Uniunii un document public eliberat într-o altă țară a Uniunii într-unul din domeniile reglementate de regulament, autoritățile de primire nu vor mai putea solicita ca documentul să aibă o ștampilă apostilă pentru a dovedi autenticitate. Exonerarea de la ștampila de apostilare se aplică atât documentelor publice originale, cât și copiilor certificate. Această scutire va salva cetățenii timpul și banii pe care în prezent trebuie să investească în obținerea unei ștampile de apostilare.”

Un link spre pagina web originala cu hotararea CCUE. (in engleza)

Un link spre pagina web originala cu hotararea CCUE. (in romana – google translate)

In documentele de identitate ce ar trebui emise de Romania se doreste mentinerea numelui original romanesc (un drept legal). Este de datoria statului roman prin autoritatile stabilite de lege sa verifice si sa accepte sau sa refuze intemeiat cu motivare refuzul eliberarii unei carti de identitate provizorii. Fara cartea de identitate provizorie nu se elibereaza copii dupa certificatul de nastere. Iar fara certificatul de nastere nu se elibereaza actul de identitate si cartea de identitate in Romania. In present problema nu a fost rezolvata desi din Iulie 2016 si a fost pornita official in Noiembrie 2016, cu documente trimise prin posta cu confirmare de primire (dupa refuzul primirii unei cereri neconforme si a unei declararatii pe proprie raspundere).