Citat de pe pagina Libertatea 03/09/2015:
Potrivit Legii nr. 448/2006, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele cu handicap, indiferent de gradul de încadrare, beneficiază de parcarea gratuită a autoturismului personal atât în parcările administrate de instituţii/ societăţi cu capital de stat, cât şi în parcările private.
O condiţie «parşivă»
În virtutea aceleiaşi legi, pe lângă parcare, persoanele cu handicap beneficiază şi de rovinietă gratuită, pentru a putea circula pe drumurile publice din înteaga ţară fără a fi amendate. Dar, atât pentru parcare, cât şi pentru rovinietă, legea conţine o prevedere, am numi-o noi “parşivă“, şi anume, că pentru a beneficia de aceste facilităţi, autoturismul persoanei în cauză trebuie să fie “adaptat handicapului” (ambreiaj de mână, cutie de viteze automată etc). Or, există persoane cu handicap care pot conduce o maşină ce nu are nevoie de nici un fel modificare.
Cine eliberează legitimaţia
Pentru a beneficia de parcare gratuită, persoanele îndreptăţite trebuie să depună la Direcţia Generală de Asistenţă Socială din cadrul primăriei localităţii/sectorului în care îşi are domiciliul, o cerere-tip, însotită de o copie a certificatului de încadrare în gradul de handicap, o copie a actului de identitate şi o fotografie tip carte de identitate/ buletin de identitate, după caz. Aşa cum arătam, mai trebuie depus şi certificatul de înmatriculare sau cartea de identitate a autoturismului, din care reiese că acesta este “adaptat handicapului”. Primăriile sunt obligate să elibereze cardul în termen de maximum 30 de zile de la data primirii cererii. Perioadele de valabilitate a cardului diferă în funcţie de gradul de handicap al persoanei în cauză, şi anume: pentru gradul de handicap grav -valabilitate permanentă; pentru gradul accentuat -12 luni; pentru gradul mediu -6 luni; pentru gradul usor -3 luni. Cardurile se prelungesc la cerere, în baza documentelor medicale depuse la primărie. Proprietarii parcărilor sunt obligaţi să aloce un număr de locuri: “În spaţiile de parcare de pe lângă clădirile de utilitate publică, precum şi în cele organizate, vor fi adaptate, rezervate şi semnalizate cel putin 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puţin de două locuri, pentru parcarea gratuită a mijloacelor de transport pentru persoane cu handicap”. De asemenea, legea prevede că în spaţiile de parcare ale domeniului public, dar nu oriunde, ci “cât mai aproape de domiciliul persoanei cu handicap“ administratorul acestora (primăriile) repartizează prioritar locuri de parcare gratuită persoanelor cu handicap care au solicitat şi au nevoie de astfel de parcare.”
Pentru comparatie, folositi google translate pentru a afla cum se procedeaza in UK Click aici